U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

Bestel

de

roman 

 'Ik vind papa veel liever dan jou'

"Prettige schrijfstijl, boek om in één adem uit te lezen."

 

"Alle gescheiden ouders; lees en ontvang inzicht."

 

"Zelden tot nooit zo'n heerlijke pen gelezen."

 

Zalig kerstfeest

Ik betrap mezelf op de behoefte jullie te laten weten dat Kerstmis niet mijn ‘ding’ is… interessante gedachte overigens, want wat heb jij aan deze wetenschap?

Je schiet er niets mee op, wordt er niks beter of gelukkiger van. Wel wil ik iets van me laten horen in deze donkere dagen. Het liefst een warm licht laten schijnen, want daar houd ik dan weer wel heel erg van.


Dichtbij mezelf ben ik getuige van mijn kerst-weerstand. Kijk ik haar recht in het gezicht. En wat ik als eerste zie zijn: jeugdherinneringen.

Ik zie mijn waarheden die kerst geen groots gewicht toekennen. Niet toen ik een klein meisje was en ook later niet. Zelfs niet toen kerst beladen werd met barre omstandigheden. Maar de weerstand blijft, daar kunnen de herinneringen niets aan doen.

Ik zie redelijk helder hoe het vroeger was; de hippie-kerstboom hangend aan de open trap in onze huiskamer, een enkellange bruin met witte bloemetjes jurk – het waren tenslotte de jaren ’70 - en macaroni met smac op wintersport.

Maar waarom dan die weerstand? Die vraag is zomaar niet beantwoord. Daarvoor is een reis in mijn binnenwereld nodig.

Doe jij dat weleens? Je gevoelens niet voor lief nemen maar ze onderzoeken? Een rustig plekje, je mobiel op stil en je ogen dicht? Even je voeten plat op de grond en je adem diep in je buik laten zakken, na iedere teug een pauze inlassend?

Nog geen 10 seconden later zijn ze daar, de herinneringen aan een bepaalde tijd. De reeks beelden, als een ouderwetse diavoorstelling. Ze trekken aan de binnenkant van je ogen voorbij.

En dan wordt het interessant: de beelden op zich zeggen niet veel, het gevoel dat je erbij ervaart wel. Een belangrijk moment is aangebroken, een valkuil waar ik al diverse keren ben ingetrapt. Op dit moment is het NIET, ik herhaal NIET de bedoeling dat je ín je jeugdverhaal stapt. Niet de bedoeling dat je met jezelf gaat discussiëren, zaken vergoelijkt of je verontschuldigt. Je mag alleen maar kijken. Getuige zijn van wat er met je gebeurt. Zonder oordeel over jezelf, de kerstboom of wie er dan ook bij aanwezig is.

De weerstand tegen kerst is mij op deze manier helder geworden. Hij heeft vele linken naar andere tijden. Het is een web van zorgvuldig gesponnen draden die soms prachtig glanzen in de vroege ochtendzon schijnen en soms naar in mijn gezicht kriebelen als ik er onverwacht doorheen loop. De weerstand tegen kerst is getransformeerd in een kans om deze tijd zelf invulling te geven. En dat is een cadeau.

Vanuit mijn huidige fijne kersthuis, waar de waxinelichtjes niet aan te slepen zijn, wens ik jou en iedereen die je lief is warme en gezellige dagen toe.

 

'Ik vind papa veel liever dan jou'

 

 'Dit is een pijnlijk, schurend en confronterend boek over de moeiten tussen ouder en kind na een scheiding.

En juist daarom een waardevolle aanzet voor bezinning en gesprek.

Aanbevolen!' 

André Rouvoet, ambassadeur scheiden zonder schade

Download de gratis roman-amuse hier en ik houd je op de hoogte.

Deze gegevens worden alleen gebruikt om jou te bereiken. Ze worden nooit aan derden gegeven.

Fields marked with * are required.

Share on Social Media