U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

Bestel

de

roman 

 'Ik vind papa veel liever dan jou'

"Prettige schrijfstijl, boek om in één adem uit te lezen."

 

"Alle gescheiden ouders; lees en ontvang inzicht."

 

"Zelden tot nooit zo'n heerlijke pen gelezen."

 

Wandelen tegen migraine

 

Een paar honderd euro lichter en vele inzichten verder verlaat ik het jaren ’80 bedrijfspand op een industrieterreintje in Putten. Mijn brein zweeft en houdt het midden tussen ‘wauw, dit gaat mijn leven veranderen!’ en ‘wat moet ik hier nou weer van geloven?’ De kritische mij stelt vragen, plaatst kanttekeningen en vertrouwt de boel tot aan de voordeur. De open-minded mij springt een gat in de lucht; blij met alle handreikingen die de weg naar ‘heling’ vandaag mocht verwelkomen.

 


Heling? Was je ziek dan? Nou, om je eerlijk de waarheid te zeggen wel ja. Al 32 jaar kamp ik met ondefinieerbare migraine. Hoofdpijnaanvallen waar ‘geen chocola te maken valt’ van de intensiteit of frequentie. Kabouters met houten hamers die één zijde van mijn hoofd, ter hoogte van mijn slaap - wisselend links en rechts, betimmeren met als doel…. geen idee. Nu kan ik inmiddels best wat pijnen verdragen en snap ik heus wel dat het leven ook fysiek niet altijd over rozen gaat, maar ik ben ook maar een mens en zoek dus naar een oplossing. Reguliere geneesmiddelen boden jarenlang best wat uitkomst maar hadden ook ongewenste bijwerkingen. Daarnaast fluisterde mijn inborst me dagelijks toe dat jarenlang pittige pillen slikken toch écht niet gezond voor een mens kan zijn.  Ik wilde graag de oorzaak weten. En niet alleen de symptomen bestrijden met chemische goedjes. De eerdere zoektocht leidde van acupunctuur via diëten naar een spinoza-prijs winnende neuroloog en terug langs ontspanningsoefeningen, anti-epileptica – bloeddrukverlagers en triptanen, met als toetje een net afgestudeerde psycholoog die mij ging uitleggen wat cognitieve gedragstherapie voor me kon betekenen.

Toen vorig jaar de hoofdpijnen alle dagen van september grijs kleurden besloot ik mij nog één maal te wenden tot een mogelijke oplossing: de orthomoleculaire gezondheidswetenschap. Vol goede moed heb ik het afgelopen jaar mijn dieet gevolgd, bewogen en supplementen geslikt. Met wisselend resultaat. Maanden zonder hoofdpijn verrasten mij. Helaas sloeg zij ook soms weer onverwacht en keihard toe, letterlijk in my face. Een paar weken geleden besloot ik nóg een ultieme poging te doen: mijn wangslijm werd opgestuurd naar Australië en daar zou mijn DNA worden onderzocht. Het profiel kon een heldere en zekere basis zijn voor verder inzicht in mijn klachten. Vandaag kwam de uitslag.

Vandaag weet ik van alles over vetstofwisseling, methylering, enzymen die gifstoffen in de lever aanvallen en de afbraak van adrenaline. Vandaag vlogen de biologisch/scheikundige lettercombinaties mij om de oren; LDL, COMT, GSH en CYP1B1. De natuurgeneeskundige hielp mij via metaforen alles te duiden. Meldde mij dat fanatiek sporten niet mijn ding is, milde duurbeweging wel. Vandaag vielen er nog meer kwartjes en rinkelden er vele bellen, onheilspellende kerkklokken én vrolijke carillonklanken. Vandaag laat ik één en ander bezinken. Lees ik mijn aantekeningen nog eens rustig door. Vandaag snap ik mijn lijf een beetje beter en dat geeft rust.

Op basis van dit profiel weet ik wat mijn lichaam nodig heeft om nog beter te functioneren. Kan ik gaan testen hoe alle aanbevelingen in de praktijk uitwerken. Het is natuurlijk afwachten hoe de migraine reageert. Of zij snapt dat het nu uit is met de pret. Dat ze nu maar iets voor zichzelf moet gaan doen en mag stoppen met mij te pesten.

En in de wetenschap dat pure voeding en veel mild bewegen mij gaan helpen ga ik nu de keuken in om een kleurrijke, e-nummerloze salade te fabriceren. Morgen weer wandelen ter voorbereiding op de Mont Ventoux…

 'Ik vind papa veel liever dan jou'

 

 'Dit is een pijnlijk, schurend en confronterend boek over de moeiten tussen ouder en kind na een scheiding.

En juist daarom een waardevolle aanzet voor bezinning en gesprek.

Aanbevolen!' 

André Rouvoet, ambassadeur scheiden zonder schade

Download de gratis roman-amuse hier en ik houd je op de hoogte.

Deze gegevens worden alleen gebruikt om jou te bereiken. Ze worden nooit aan derden gegeven.

Fields marked with * are required.

Share on Social Media