U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

Bestel

de

roman 

 'Ik vind papa veel liever dan jou'

"Prettige schrijfstijl, boek om in één adem uit te lezen."

 

"Alle gescheiden ouders; lees en ontvang inzicht."

 

"Zelden tot nooit zo'n heerlijke pen gelezen."

 

Van gastouder tot ouder-steuner


Omringd door 12 mooie mensen werd ik afgelopen weekend getraind. Voor een trainer in hart en nieren altijd een ambivalent gevoel; cursist zijn is niet mijn sterkste kant. Maar toen mijn lief mij bij thuiskomst vroeg: “Schat, wat heb je geleerd?” ......…  dit is mijn verhaal:


Drie maanden geleden besloot ik te solliciteren op een baan, een vrijwillige baan bij een organisatie die mijn hart heeft gestolen. De VOKK, Vereniging Ouders Kinderen en Kanker, steunt gezinnen met een kind met kanker in alle fasen. Een goed gesprek en 3 trainingen later hoop ik komende week te worden gebeld met de mededeling dat ik aangenomen ben. Ik heb er vertrouwen in.

Het is een beladen baan met een groep mensen die ik nog niet ken(de). En dan moet je op een training ineens je hart openen bij elkaar om straks nieuwe ouders te kunnen ondersteunen in de afschuwelijke tijd die hen te wachten staat.

Een tijd vol verdriet en pijn. Een tijd vol onzekerheid en hartzeer. Een tijd waarin ze hun dierbaarste wonder, zoon of dochter, zien lijden. Een tijd waar verslagenheid en assertiviteit hand in hand moeten gaan. Omdat jij vecht voor het welzijn van je kind, terwijl de artsen knokken voor zijn of haar gezondheid. Omdat belangen soms verstrengeld,  vaak tegenstrijdig zijn en regels voortdurend gebroken moeten worden. Niets is normaal, alles hangt aan een zijden draadje.

Behalve de liefde. Die houdt je op de been. Die zorgt ervoor dat jij als ouder niet instort, altijd alert bent. Van de ene operatie naar de volgende chemo. En van de cliniclowns naar een slecht nieuwsgesprek. Van de ene prik naar de volgende punctie. Of je nu gegeten hebt of niet…

De verhalen van mijn nieuwe collega’s hebben me soms keihard geraakt maar vooral ontroerd. Telkens weer hoorde ik nieuwe dingen, denkende: “Waaaaaaaaááát? Kan dat ook?” Het feit dat ik mijn eigen verhaal daarmee relativeer is goed, tegelijk krijg ik alle aandacht voor onze story en lof voor mijn aanpak. En dat voelt ook goed.

Een optimale balans tussen oprecht geven en ontvangen. Tussen luisteren en praten, tussen jezelf zijn en ruimte voor de ander. Samen hebben we het voor elkaar gekregen een geheel te worden, een groep met ruimte voor ieder individu.

En……. ben je benieuwd wat ik heb geleerd?

 • Dat vrijwilliger worden barstens veel empathie en communicatieve vaardigheden vergt
 • Dat onderbuikgevoel goed en soms angst is en je hart het vaak intuïtief bij het rechte eind heeft
 • Dat er vele mooie manieren zijn om in Rome te komen
 • Dat terughoudendheid een kunst is
 • Dat misschien een nieuw beroep is geboren: 'ouder-steuner', met dank aan de papa
 • Dat het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie een vernieuwend en prachtig zorginitiatief is

 • Dat ieders leed dubbel en dwars aandacht verdient
 • Dat een gezamenlijk doel verbroedert, hoe verschillend je als persoon in wezen ook bent
 • Dat moeders stuk voor stuk leeuwinnen zijn
 • En vaders nooit mogen ontbreken
 • Dat ervaringen je niet deskundig maken
 • Dat ik best een lerende cursist ben, eigenlijk
 • …………………..
 • …………………..

De lijst is nog veel langer maar daar hebben we in alle privacy do’s en dont’s over opgesteld dus, de rest houd ik voor mezelf.

Waarschijnlijk mogen we in februari starten met dit prachtige werk in het WKZ. De bouw van het Prinses Maxima Centrum laat nog even op zich wachten, dat kan wel 2018 worden; politiek en bestuurlijke logheid zijn ons in dit land niet vreemd. Want ook al gaan er deuren open als we het hebben over kinderkanker, er blijven er ook gesloten ook al gaat het om zulke prachtige innovatieve initiatieven. 

Wij zijn er in ieder geval hartstikke klaar voor: de ouder-steuners van de VOKK!www.vokk.nl'Ik vind papa veel liever dan jou'

 

 'Dit is een pijnlijk, schurend en confronterend boek over de moeiten tussen ouder en kind na een scheiding.

En juist daarom een waardevolle aanzet voor bezinning en gesprek.

Aanbevolen!' 

André Rouvoet, ambassadeur scheiden zonder schade

Download de gratis roman-amuse hier en ik houd je op de hoogte.

Deze gegevens worden alleen gebruikt om jou te bereiken. Ze worden nooit aan derden gegeven.

Fields marked with * are required.

Share on Social Media